Старац Порфирије

Грчки Никола Тесла

Kao необразовани дечак, са два разреда основне школе, успео је да за кратко време научи оно што се у школама и на универзитетима годинама учи. Његова осетљивост и моћи су се развиле до несхватљивости.
Могао је да „види“ и кроз воду и кроз каменито тло, да проналази изворишта нафте, закопана археолошка налазишта, скривене гробнице, пукотине у дубини земље, подземне изворе… да „види“ баш све. Мерио је и оно што је недоступно а погледом исцељивао и додиром лечио. Био је у стању да истовремено види и прошлост и садашњост и будућност. Посматрао је и дотицао творевину по свим крајевима васељене. „То није наука; није вештина; то је благодат“. Потврђивао је да је Бог свезнајући и свемогућ.

СВЕТИ ПОРФИРИЈЕ Кавсокаливит

Слушај шта ћу ти рећи:
моли се, па тек онда говори.
Кад нас Бог обдари благодатним даром смирења, тада све видимо и све осећамо; тада Бога доживљавамо на очевидан начин.Ћутке се моли за све. За читаву Цркву, за свештенство, за монахе. Ко хоће да буде хришћанин, треба најпре да постане песник. То је то! Треба да саосећаш, да волиш и да саосећаш.
Човек је тајна. Ми у себи носимо наслеђе многих векова. Носимо све оно добро којим су живели пророци, свети, мученици, апостоли, а пре свега Господ наш Исус Христос. Али исто тако носимо и све оно зло које постоји у свету од Адама до данас. Све је у нама. Ту су инстинкти и све остало и све то тражи да буде задовољено. Ако те унутрашње пориве не задовољимо, они ће нам се једнога дана осветити – осим ако их не преусмеримо у другом правцу, навише, ка Богу.

НИКОЛА ТЕСЛА

Мој мозак је само приматељ. У свемиру се налази језгра из које ми добивамо знање, снагу и надахнуће. Још нисам успио продријети у тајне ове језгре, али знам да она постоји.Ја осјећам много више, но и што могу да кажем. Стога вас молим да јачину мојих осјећања не мерите по слабостимојих ријечи.
Инстинкт је нешто што надмашује знање. Пре него што сам направим скицу на папиру, цела идеја је разрађена ментално. У мојем уму мењам конструкцију, радим побољшања, па чак и покрећем уређај. Не жалим што су други покрали моје идеје, али жалим што немају своје. Колико људи ме је звало фантазером, ругајући се мојим идејама, наш заблудјели кратковидни свијет.
Практични успех идеје, без обзира на инхерентне могућности, завистан је о ставу савременика.

МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН

Када љубав према отаџбини замре, тада и држава мора умрети.
Не, ја не верујем да постоји Бог. Но ја знам да Он постоји. И то ми је једино знање што има неку вредност од свег мог знања.
Многе проналазаче и научнике уништило је то што су поверовали да су надљуди.

У писму мајци написао је:
Сваким кораком напред у свом научном истраживању све сам ближи ономе што си ме у детињству учила – Богу.

Г. НИКОЛАЈ ХАЏИНИКОЛАУ
Митрополит Месогеје и Лавриотике

У Атини је дипломирао физику, на Харварду магистрирао астрофизику, а на Институту за технологију у Бостону магистирирао механички инжењеринг, докторирао биомедицинску технологију на Харвардском медицинском факултету, магистар богословља постао на Грчком богословском факултету у Бостону, а степен доктора теологије стекао на  Богословском факултету у Солуну. У Америци је био запослен у НАСИ, као консултант за свемирску медицинску технологију, а истовремено радио у више болница где изналази нове методе за лечење коронарних болести. Потом оставља све и одлази на Свету Гору, где се после двогодишњег искушеничког стажа, замонашио у манастиру Симонопетри. За митрополита Мeсогеје и Лaвриотике изабран је 2004. Године.

РАЗГОВОРИ

ПИТАЊА

ФОРУМ

Не дајте да вас знање заведе
(Тесла Марконију)