Архимандрит Иларион Лупуловић

Игуман манастира Драганац

Рођен је 1974. године у Београду. Завршио факултет драмских уметности и Православни Богословски факултет у Београд. Био је успешан филмски и позоришни глумац, и музичар, под световним именом Растко Лупуловић. Добитник Стеријине награде. Замонашио се у манастиру Високи Дечани 1996. Епископ рашко-призренски Теодосије га поставља за игумана манастира Драганац 2013. године. На овом послушању темељито обнавља манастир и увећава братију. Данас их је дванаест и једна је од тренутно највећих монашких заједница на Косову. Манастир је смештен усред шуме у новобрдској општини на Космету и својеврсни је светионик житеља овог дела Космета.

Беседа испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици на литији.

Са свих страна силе бесмисла, безумља, безпоретка, ругла, нападају на лепоту творевине Божије, а Црква Божија, Црква православна чува, како говори Достојевски, неокрњени лик Христов. А тај лик Христов се види у свим овим лицима која су сабрана у име Његово, лицима оних који граде и чине Цркву Божију.“

Чувајте то чојство, чувајте лепоту и племенитост којом су одисали наши стари, и то су вам, као што видим, пренели. Нека би они били стално пред нама и нека би ова литија објединила све оне који желе да буду људи…. да се сетимо речи нашег Светога Патријарха Павла“.

МАНАСТИР ДРАГАНАЦ