ПРОДАВНИЦА

Косово и Метохија

Рукодеље манастира Драганца и српских жена Косовског Поморавља “Women`s Wool Collective“

Поред свакодневних црквених служби и свеноћних бденија, братство манастира Драганац чини све што може, да би се олакшао опстанак православног становништва на Косову и Метохији.  Манастир Драганац се први пут спомиње у даровници српског кнеза Лазара 1389. године, по чијој ћерки Драгани је и добио име.
За време турске владавине манастир Драганац је оштећен, а 1868. године је обновљен и посвећенСв. Архангелу Гаврилу. У послератном периоду манастиру је био сиротиште. Тек одскора је у њему поново обновљен монашки живот, захваљујући великом труду монаха Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске. Преласком архимандрита Илариона из Дечана на послушање игумана и уз помоћ локалног становништва, стари конак је обновљен. Додате су му и нове келије а саграђене су и радионице за монахе. Данас у манастиру живи дванаест монаха, и једна је од, тренутно, највећих монашких заједница на Косову.

Поред свакодневних црквених служби и свеноћних бденија, братство манастира чини све што може да би се олакшао опстанак православног становништва на Косову и Метохији. Монаси у својим радионицама сами производе тамјан, баве се дуборезом, керамиком, израдом сирева, баштенским пословима, пчеларством и помажу и духовно и материјално преосталом српском становништву, присиљеном да живе изоловано у малим  етничким енклавама, са слабим изгледима за било какво запослење. Из тог разлога су на сајт манастира, у оквиру своје продавнице, придодали и производе жена из српских енклава “Women’s Wool Collective”.

Ја, у дубини душе, гајим неку наду да ће неко олакшање, растерећење, убрзо доћи. Можда та моја нада није реална, али ја заиста тако осећам, без обзира на све притиске, осећам напредак макар у цркви која се и обнавља, остаје, опстаје. Све више је људи на службама у црквама и манастирима, што свакако охрабрује. А свим људима, који нису били на Косову и Метохији, треба рећи „Дођи и види“. Редак је онај који није осетио нешто ново, дубоко, када је дошао у Дечане, у Пећку Патријаршију, а ево и овде у манастиру Драганац, за који многи нису чули, кажу људи да им се живот променио од када су почели да долазе у овај манастир.

(Игуман манастира Драганац о. Иларион)

 

www.draganacmonastery.com